מתי טיפול פסיכולוגי יכול לעזור בהרטבת לילה?
הרטבת לילה זו בעיה. השאלה היא איך מגדירים אותה – בעיה פיסית? בריאותית? התנהגותית? אולי זו בכלל בעיה פסיכולוגית? חשוב לעשות סדר בדברים כדי להבין ממה נובעת ההרטבה, ובהתאם לכך לקבוע מה יהיה הטיפול המומלץ שאכן יביא את התוצאה המיוחלת.
ד"ר קובי שגיא ומקור הבעיה
כדי להתאים נכון את הטיפול יש להבין מה מקור הבעיה. כל עוד מדובר על הרטבה ראשונית, כלומר הרטבה שאינה נובעת מכל גורם אחר, אלא קיימת 'בזכות' עצמה, הרי אין צורך לרוץ לטיפול פסיכולוגי. כי היא אינה יושבת על רקע נפשי או רגשי. התופעה היא פיסית והיא נובעת במרבית המקרים בגין שינה עמוקה של הילד. לכן אין כל טעם לפנות לטיפול פסיכולוגי בגלל הרטבת לילה. נכון להתאים לילד טיפול ייעודי שיעזור לו להבין את האחריות שמוטלת עליו. טיפול שיאפשר לו ללמוד להיות ערני ברמה מסוימת גם בלילות, כך שהוא יצליח להשיג את המטרה הרצויה לקום לשירותים מתוך שינה.
ד"ר טל שגיא והרטבה שניונית
אך ד"ר שגיא מזכיר כי יש מקרים בהם ההרטבה יושבת על רקע נפשי או רגשי. מדובר על מצבים בהם ילד גמול חזר להרטיב בלילות בגין טראומה אותה הוא חווה. תרחיש נפוץ הוא ילד שהתחיל להרטיב בלילות לאחר גירושין של ההורים שלו. או ילד שעבר תאונת דרכים, השפלה חברתית וכדומה, ואחת התוצאות היא הרטבת לילה. במקרה כזה בהחלט יהיה נכון להבין כי הילד מתמודד עם קושי מהותי, והוא צריך עזרה פסיכולוגית שתעזור לו לעבד את החוויה הלא נעימה. הוא יקבל כלים רגשיים להתמודדות והרבה הכלה. התוצאה תהיה ריפוי פנימי ואמתי של הפצע. והרטבת הלילה שהיא בעצם סימפטום לכל הבלגן הזה, עתידה להיפתר אף היא במהלך הטיפול. אך כמובן שלפני הכול עלינו להבין מה עומד מאחורי ההרטבה, ואילו חוויות חווה הילד בתקופה האחרונה. רק בהתייחס לאירוע משמעותי יהיה נכון לייחס את ההרטבה לקושי רגשי שמצריך טיפול פסיכולוגי.
התאמה מיטבית של הטיפול היא קריטית להצלחה, לכן יש לבחור בתבונה ולאחר מחשבה והתייעצות עם ד"ר קובי שגיא.